Talenten jongeren bekroond met ScienceMakers Award

Gisteren zijn 150 jongeren in de leeftijd van 10 tot 18 jaar gehuldigd als ScienceMaker. Uit handen van Buddy Vedder, presentator en acteur, én presentator Dennis Weening ontvingen zij een award voor hun topprestatie bij een wedstrijd op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De 3e editie van ScienceMakers vond dit jaar plaats tijdens het Generation Discover Festival in Den Haag. ScienceMakers is een initiatief van de Rijksoverheid en het Techniekpact en wordt uitgevoerd door PBT.

Expositie projecten
Na de huldiging opende Doekle Terpstra samen met een aantal ScienceMakers een pop-up expositie waarop een aantal van de projecten van de ScienceMakers zijn tentoongesteld. Op de expositie staat onder andere de Multimolen die het winnende team van de Artcadia wedstrijd heeft bedacht. Deze unieke molen wekt niet alleen energie op door wind, maar ook door de zon en de golven (watermolen). De molen wekt dus energie op bij bijna alle weersomstandigheden. De expositie met andere winnende projecten zoals RenNät, Robothand, Militaire TamTam, Vliegende Waterraket en Honey Time Alert zijn tot en met zondag 8 oktober op het festival Generation Discover te bewonderen.

Award van PET-flessen
De ScienceMakers award is dit jaar speciaal gemaakt door de Better Future Factory en bestaat uit gerecycled afval. Voor elke award zijn 3 PET-flessen hergebruikt. Bart Bleijerveld, oprichter van dit bedrijf, hield tijdens het event een boeiend verhaal over zijn inspanningen om de afvalberg die onze aarde bedreigt te verminderen en om te zetten in positief materiaal. 

Speciale felicitaties
De ScienceMakers werden aan het eind van het event verrast met felicitatieboodschappen van André Kuipers en minister-president Mark Rutte. De minister-president sprak zijn lof uit over de prestaties van de ScienceMakers: Beste sciencemakers, het is indrukwekkend om te zien wat jullie nu al presteren op het gebied van wetenschap, technologie en uitvinden. Nederland is van oudsher een land van innovatie en ondernemerschap, met wereldberoemde vondsten als de microscoop en WiFi op onze naam. Met deze generatie vol slimme jongens en meisjes heb ik er alle vertrouwen in dat dit zo blijft. Ga dus zo door: blijf nieuwsgierig, blijf ontdekken en blijf creatief. Jullie zijn onze toekomst! 

Hoogleraar Robbert Dijkgraaf, die al eerder een lans brak voor nieuwsgierigheid stuurde zelfs vanuit Amerika een videoboodschap: 

Stimuleren van innovatie
ScienceMakers staat voor inventiviteit, voor nieuwsgierigheid, voor ontdekken en voor het volgen van je passie. Deze elementen zijn de voedingsbodem voor het ontstaan van innovatieve ideeën. Door heel Nederland vinden jaarlijks wedstrijden plaats waarbij jongeren de meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten bedenken en maken. Door het creëren van een landelijk podium draagt ScienceMakers bij aan de bewustwording van het belang van aandacht voor wetenschap, technologie en maken in het onderwijs. 

Delen

Terug naar het overzicht