Nederland kent een breed scala aan bètatechnische opleidingen en er is volop werkgelegenheid in bètatechnische sectoren. Toch kiest momenteel nog geen 30% van de Nederlandse jongeren* voor een toekomst in deze wereld.
BètaMentality deelt jongeren in vier BètaMentality-milieus. En daarmee is in één oogopslag te zien hoe jongeren in een groep staan tegenover bèta en techniek. Interessant is dat uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 87% van de jongeren potentieel geïnteresseerd is in een toekomst in de bètatechniek.
De vier BètaMentality-milieus zijn als volgt:
- Concrete Bètatechnici
- Carrière Bèta’s
- Mensgerichte Generalisten
- Non Bèta’s
* Het aandeel bètatechnische studenten binnen het totaal aantal studenten in het hoger onderwijs (bron: Techniekpactmonitor 2018)
BètaMentality is een model dat de doelgroep jongeren van 12 t/m 24 jaar indeelt in vier groepen. Kijkend door de bril van BètaMentality ontdek je dat ‘de jongere’ niet bestaat en ontmoet je vier bètatypes die onderling sterk verschillen in hun houding ten aanzien van de bètatechnische wereld en die dus ook elk hun eigen aanpak vergen.
Bekijk de publicatie BètaMentality 2011-2016 voor meer informatie over de BètaMentality-groepen.
Met jongeren praten over de wereld van bètatechniek is veel te algemeen. Om verdieping te zoeken en de sector te vertalen naar de belevingswereld van jongeren, is ervoor gekozen in te zoomen op zeven werelden. Deze Bètawerelden geven een handvat om met jongeren te praten over de potentie en diversiteit die de bètatechniek-richting hun kan bieden.
TechniekTalent.nu heeft in samenwerking met PBT, Stichting C3 en OTIB op basis van de 7 werelden een toolkit ontwikkeld. De toolkit bevat verschillende voorbeelden van toepassingen van de 7 werelden voor in de klas. Bekijk hier de toolkit en vraag hem aan.
De kern van het BètaMentality-model is het doelgroep-denken en het besef dat jongeren niet allemaal Concrete Bètatechnici zijn. Met verhalen over de maatschappelijke mogelijkheden, status en carrièreperspectieven kan je steeds een andere doelgroep aanspreken en hen interesseren voor bèta en techniek. Met de BètaMentality-test kunt u nagaan welk type uw leerlingen zijn.
BètaMentality is er voor iedereen die jongeren wil enthousiasmeren voor bètatechniek. Zowel professionals in het voortgezet en hoger onderwijs als werkgevers in de bètatechnische sectoren krijgen met BètaMentality nieuwe inzichten voor hun onderwijs-, marketing- en communicatie-beleid. Hieronder staat het aanbod aan lezingen en workshops vanuit Youngworks.
- Lezing (5 kwartier): De lezing is een aansprekende presentatie met beeld en geluid. Het doel van de presentatie is kennisoverdracht.
- Workshop (3,5 uur): De workshop begint met een uitgebreide introductie van BètaMentality. Daarna gaan deelnemers aan het werk om nieuwe kennis en inzichten direct in de praktijk toe te passen.
- Uitgebreide workshop (5,5 uur): Bij de uitgebreide workshop gaan deelnemers zélf aan de slag gaan met een eigen, van te voren ingebrachte case.
Meer weten?
Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor een lezing of workshop? Of wilt u een lezing of workshop aanvragen? U kunt contact opnemen met Nadine via 020-4199840 of nadine@youngworks.nl.
Alle publicaties van het BètaMentality project kunt u hier downloaden:
Voor meer informatie kunt u het het contactformulier invullen.