Educatieve YouTube-serie: Tech? Bekijk ’t ff!

13 maart 2019

Vandaag presenteert Jet-Net & TechNet een educatieve YouTube-serie: Tech? Bekijk ’t ff! In deze video’s zoomt presentatrice en Instagrammer Lize Korpershoek in op een aantal bètatechnische toepassingen in het bedrijfsleven. Docenten kunnen deze video’s als introductie van een les gebruiken. Zo wordt de praktijk op een informele en aansprekende manier de klas in gehaald. Bekijk de video’s via het YouTube-kanaal van Jet-Net & TechNet.

Het is voor leerlingen heel interessant om te zien hoe het er in het bedrijfsleven aan toegaat en om dat wat ze op school leren, in de praktijk te zien. En hoe kun je de praktijk beter de klas in halen door daadwerkelijk in het bedrijfsleven op onderzoek uit te gaan? Daarom biedt Jet-Net & TechNet met deze YouTube-serie een inkijkje in vier technologische bedrijven: Rijkswaterstaat, Fujifilm, Waternet en Urenco. Bij deze bedrijven zoomt Lize Korpershoek in op een technisch aspect en gaat ze in gesprek over het achterliggende proces door de medewerkers te vragen hoe het zit. Zo brengt Lize in beeld wat de bedrijven doen én geeft ze een idee van hoe de beroepen eruit zien. 

Op bezoek bij…
Bij Rijkswaterstaat gaat Lize met een medewerker op pad om te ervaren hoe je kunt communiceren met verkeerslichten en hoe je door allerlei technieken alles op groen kunt zetten, zodat je door kunt rijden. Hoe werkt dit precies? Wat is er nu en in de toekomst mogelijk? En waarom is dit zo belangrijk voor bijvoorbeeld een ambulance? Bekijk de video.

Verder leert Lize bij Fujifilm hoe het chemische proces achter het ontwikkelen van een foto werkt. Uit hoeveel lagen bestaat fotopapier? Hoe worden de kleuren van een foto zichtbaar en hoe zorg je ervoor dat je er zelfs water op kunt laten vallen? Bekijk de video.

Lize verdiept zich bij Urenco in de materie achter iridium. Iridium is peperduur (vijf keer zeldzamer dan goud!), maar hoe wordt het gemaakt? En waar wordt het voor gebruikt? Twee medewerkers vertellen hoe iridiumstaafjes gebruikt worden in behandelingen tegen kanker. Hierdoor worden jaarlijks tienduizenden mensen gered. Bekijk de video.

En bij The Calcite Factory van Waternet staat waterontkalking centraal. Welke functie heeft calciet in het ontkalkingsproces? En hoe wordt die kalk er dan precies uit gehaald? Lize zoekt het uit! Bekijk de video.

Jongeren enthousiasmeren voor techniek
Deze video’s bieden docenten een leuke introductie op de les en informeren en inspireren jongeren over de thema’s én de technologische bedrijven, zodat zij geënthousiasmeerd worden voor een technisch profiel en vervolgopleiding.

Wat is Jet-Net & TechNet?
Jet-Net & TechNet is een netwerk van honderden bedrijven en scholen met als doel om jongeren een reëel en positief beeld te geven van technische beroepen. Bedrijven en scholen worden aan elkaar gekoppeld om samen jongeren vanuit een technologische invalshoek te inspireren bij het maken van een bewuste keuze voor hun toekomstige studie en carrière.

Meer informatie over het netwerk en de activiteiten van Jet-Net & TechNet vind je op de website.